Om Sara

Sara Englund är utbildad vid Balettakademiens treåriga musikallinje och tog sin examen 2007. Samma år gjorde Sara sin professionella debut i Wermlandsoperans uppsättning av The Wedding Singer, där hon var cover för den kvinnliga huvudrollen Julia, samt ingick i ensemblen. Detta har följts åt av flertalet produktioner på scener som Malmö Opera, Nöjesteatern och Slagthuset i Malmö, Lorensbergsteatern och GöteborgsOpera. Där kunde vi bl.a. se Sara i produktionen CHESS under 2012-2013. Även denna gång som cover för den kvinnliga huvudrollen Florence och som medverkande i ensemblen. Sara hade från början två planerade inhopp i rollen och fick sedan ta över rollen sista delen av spelperioden.

Sara växte upp  i en stor familj med fem bröder och en syster i Varberg på västkusten. I hemmet i Torpa strax norr om Varberg var maskeradlådan alltid centralt placerat i vardagsrummet. Utifrån den skapade, spelade och sjöng Sara och hennes syskon upp det ena dramat efter det andra och det var ingen tvekan om vad Sara ville syssla med även i framtiden. Under gymnasieåren på estetisk teaterlinje medverkade Sara i flertalet amatör/professionella uppsättningar och en av dem var EVITA, där Sara som 16-åring fick göra rollen som Eva Péron. Det följdes av flera stora roller i olika teater/musiksammanhang, konserter och musikaliska soloframträdanden.

…min dröm har alltid varit att bli skådespelerska. Att försöka förstå och gestalta en annan människas inre och yttre. Utforska. Kliva in i den rollen och berätta, beröra, förstå betydelsen av den människans val och tankar för att sedan kunna förmedla dem till en publik. Musiken och sången fanns tidigt där parallellt för mig och det blev som en extra dimension i gestaltningen. Men jag älskar och vill göra både ren teater och musikteater/musikal. Högt och lågt. Drama och komik. Stort och smått. Det viktiga för mig är processen. Att det görs från hjärtat. Med en ärlig tyngd… både i det tunga och det lätta…

Förutom att själv stå på scen har Sara alltid drivits av att skapa själv. Det har blivit både produktion och sammansättning av underhållning för företag och egna sångkonstellationer med shower och konserter. Nyligen producerade och regisserade Sara bl.a. en stor jubileumsföreställning på Gävle Konserthus.  Det som legat varmast om hjärtat är dock Saras egenskrivna föreställning som hon återkommande satt upp och spelat på Göteborgs Stadsteater, Stockholms Stadsteater, Spira i Jönköping m.fl. I ”En kvinna – Ett liv” får publiken under ca en timme, genom text, sång och dans följa en kvinnas liv från barnsben till att hon blir gammal.

…Att få arbeta med Sara var väldigt stimulerande då hon är så lyhörd för regi och väldigt snabbt gör det till sitt eget, aldrig negativ, prövar alltid istället för att ifrågasätta vilket är ett bevis för ett mycket stort konstnärligt mod. Hennes energi är otrolig, tycks aldrig sina men framförallt är hon så fantastiskt skicklig i att binda ihop teater med sång och dans och framföra det med en äkthet som flera än jag njuter av att få uppleva…

(Marie Delleskog, skådespelare och regissör för En Kvinna-Ett liv)

 

[button href=”http:google.se” align=”left”]Ladda ner CV >>[/button]